پیش تنیدگی و پل
هنگامي که يک تير، تحت بارگذاري ناشي از بارهاي زنده و مرده قرار مي گيرد در بخش پايين تار خنثی تنش هاي کششي و در بخش بالاي آن تنش هاي فشاري شکل مي گيرند. از آنجايي که بتن در برابر تنش هاي فشاری بسيار مقاوم و در برابر تنش هاي کششی بسيار ضعيف عمل مي کند، لازم است تا محدوده اي که تحت اثر نيروهاي کششي قرار مي گيرد توسط المان هاي با مقاومت کششي بالا مسلح شود. بتن مورد استفاده در اين بخش عملاً نقش باربري نداشته و صرفاً آرماتورها را در محل خود ثابت نگاه مي دارد. حال اگر به واسطه ي اعمال پيش تنيدگي، نيروي فشاري ثابت و دائمي مشخصي به پايين تير وارد شود مي توان تنش هاي کششي شکل گرفته در آن محدوده را کاهش داد و يا بطور کلي خنثي نمود و شرايط را به گونه اي تغيير داد که تير در تمامي مقاطع خود تنها تحت اثر نيروهاي فشاري باشد که در اين صورت از تمامي ظرفيت باربري بتن و المان هاي فولادی استفاده خواهد شد.
کابل هاي پيش تنيدگي
در حال حاضر مرسوم ترين شکل براي استفاده از فولاد پيش تنيدگي، کابل هاي پيش تنيدگي هفت رشته اي است. اين کابل ها مطابق استانداردASTM A416 در دو رده 250 و 270 استفاده مي شوند. مقاومت نهايي کابل هاي رده 250 برابر 1725 و رده 270 برابر 1860 کيلوگرم بر سانتيمتر مربع مي باشد. کابل هاي پيش تنيدگي در دو دسته تنش زدايي (Stress Relieved ) شده و با وادادگي کم (Low Relaxation or Lowlax) تولید مي شوند. کابل هاي با وادادگي کم پس از کشش و در دراز مدت افت کمتري دارند. در حال حاضر اين کابل ها بصورت معمول در کارها استفاده مي شوند و کابل هاي تنش زدايي شده صرفاً در موارد خاص کاربرد دارند.
بطور کلي، يک دسته کابل مي تواند از 2 تا 50 رشته استرند (نيروي گسيختگي تا 13000 کيلونيوتن) تشکيل شود. کابل هاي پيش تنيدگي با جک هاي هيدروليکي، کشيده شده و توسط گوه هاي فولادي مهار مي شوند.
روش هاي پيش تنيدگي:
پيش تنيدگي در 2 فرم کلي زير انجام مي شود:
1- پيش کشيدگي: تعداد زيادي از قطعات بتن پيش تنیده از جمله دال هاي کف، با اين روش توليد ميشوند. در روش پيش کشيدگي ابتدا کابل ها را به صورت آزاد در داخل قالب قرار داده و به کمک جک هاي هيدروليکي تحت کشش قرار مي دهند. سپس عمليات بتن ريزي انجام شده و پس از تخليه هواي آن به کمک ويبراتورشرايط لازم را براي گيرش سريع تر بتن فراهم مي کنند. پس از به مقاومت رسيدن بتن، اضافه طول کابل ها برش داده شده و بتن را تحت فشاررها مي سازند. در اين روش نيز همانند بتن مسلح پيش ساخته، مقطع و محل قرارگيري کابل ها بر اساس بارهاي محاسبه شده مشخص و رعايت مي شود.
2- پس کشيدگي: در اين روش موقعيت گیره و غلاف ها را در داخل قالب و پيش از بتن ريزي تثبيت کرده و پس از رانش کابل در داخل غلاف ها، بتنريزي را انجام ميدهند. پس از رسيدن بتن به مقاومت مورد نظر، عمليات کشش تاندون ها با استفاده از جک هاي مولتي انجام مي شود. مزيت پس کشيدگي بر پيش کشيدگي آن است که در اين روش ميتوان مسير کابل ها را به گونه اي انحناء داد که در هر مقطع تنش فشاري برابر با تنش کششي شکل گرفته در آن مقطع ايجاد شود و به اين ترتيب در حجم بتن صرفه جويي نمود.
کاربرد پيش تنيدگي:
از تکنيک، مصالح و يا ادوات پيش تنيدگي به وفور در پروژه هاي مختلف استفاده مي شود که برخي از آنها عبارتست از:
پل هاي معلق
پل هاي ترکه اي
پل هاي سگمنتال
پل هاي بتني درجاريز پيش تنيده
پل هاي داراي تيرهاي پيش تنيده
سقف هاي بتني پيش تنيده
مخازن بتني پيش تنيده
سازه نگهبان به روش گراند انکرينگ
معرفی محصولات
جک های مولتی
از جک های هیدرولیکی سری YCWA و YCWB به وفور در پروژه های پیش تنیدگی (در هر دو فرم پيش کشيدي و پس کشيدگي) و همچنين براي کشش گراند انکرها استفاده مي شود.
جک بسکت زن
از اين نوع جک براي افشان کردن سر رشته هاي استرند در گيره هاي مرده نوع H و BH استفاده مي شود. ظرفيت اسمي جک مذکور در فشار 50 مگاپاسکال برابر 34 کيلونيوتن بوده و براي به کارگيري آن از پمپ ZB4-500استفاده مي شود.
جک های مونو
نيروي قابل تأمين توسط جک هاي مونو برابر 24 تن و کورس آنها برابر 200 ميليمتر است. از اين جک ها مي توان براي کشش استرندهاي منفرد با قطر 13 و 15 ميليمتر استفاده نمود. موارد کاربرد عمده آن عبارتست از
جک پرچ گوه
براي پرچ کردن گوه هاي مخصوص بر روي استرند در گيره هاي مرده نوع P و BP و همچنين کوپلرهاي خورشيدي نوع L15 و L13 و تخت نوع BL از جک خاصي به نام دستگاه پرچ گوه (Swaging Machine ) استفاده مي شود.
جک های کشش رشته های قولادی
از جک هاي سري YZ براي تنيدگي گيره هاي نوع GZ استفاده می شود. جک هاي مذکور در دو نوعYZ85-400 و YZ150-300 با ظرفیت هاي 390 و 769 کيلونيوتن در فشار و 260 و 412 کيلونيوتن در آزاد کردن گوه، ساخته مي شوند.
پمپ هیدرولیکی
پمپ هاي هيدروليکي شرکت OVM در 5 مدل مختلف تحت عناوين زير، توليد مي شوند
داکت عبور استرند
داکت براي عبور دادن استرندها از داخل بتن تعبیه شده و با این روش همچنين از آنها در برابر خوردگي محافظت مي شود. داکت ها در انواع گالوانيزه و يا HDPE و به صورت تخت يا مدور توليد مي شوند.
پوشر استرند
از دستگاه پوشر استرند برای راندن کابل به داخل غلاف استفاده می شود. در مواردی که طول کابل یا مقدار کابل زیاد باشد، استفاده از دستگاه راندمان کار را بسیار بالا برده و از تعداد نیروی کاری خواهد کاست.
کوپلر
از کوپلرها در مواردی استفاده می شود که تاندون ها داراي طول کافي نباشند و يا نتوان با توجه به پلان پروژه آن ها را در يک مرحله نصب نمود. کوپلرها ترکيبي از انکراژهاي مرده و زنده بوده و عموماً از بخش هاي زير تشکيل شده اند
گیره مرده
گيره هاي مرده فقط براي مهار کردن تاندون ها یی که از یک سر کشیده می شوند به کار رفته؛ بنابر این نمي توان تاندون را در محل گيره هاي مرده تحت کشش قرار داد. گيره هاي مرده همانند گيره هاي زنده در انواع مدور و تخت توليد مي شوند.
گیره منفرد
در مواردي که تاندون ها از يک رشته استرند تشکيل شده باشند از اين نوع گيره استفاده مي شود. با استفاده از انواع مختلف اين گيره ها مي توان استرندهاي بدون روکش و روکش دار با قطرهاي 13، 15، 22 و 28 ميليمتر را مهار کرده و تحت تنش قرار داد.
گیره زنده
با استفاده از گيره هاي زنده مي توان استرندها را مستقيماً تحت تنش قرار داد. گيره هاي زنده مدور براي کشش تاندون هاي متشکل از 1 تا 37 رشته استرند با قطر 13 و 15 ميليمتر و گيره هاي زنده تخت براي کشش تاندون هاي متشکل از 2 تا 5 رشته استرند با قطر 13 و 15 ميليمتر، مورد استفاده قرار مي گيرند.
استرند بدون روکش
یکی از مهمترین اجزاء سیستم های پیش تنیده را استرندها تشکلی می دهند. هر استرند از 7 رشته مفتول فولادی به هم تابیده شده تشکیل گردیده، استرندهای بدون روکش مطابق جدول زير، در 11 نوع مختلف (4 مدل با قطر 13 ميليمتر، 4 مدل با قطر 15 ميليمتر و 3 مدل با قطرهای 18، 22 و 28 ميليمتر) با حد گسيختگی 173 تا 949 کيلونيوتن توليد می شوند.
استرند با پوشش اپوکسی
استرند با پوشش اپوکسی، مطابق استاندارد ASTM416-06 در رده 270 با تنش تسليم 1675 مگاپاسکال و با دو قطر مختلف 13 و 15 ميليمتر و حد گسيختگی 183.7 و 260.7 کيلونيوتن توليد می شوند.
استرند با یک لایه روکش
استرند با یک لایه روکش، مطابق استاندارد ASTM416-06 در رده 270 با تنش تسليم 1675 مگاپاسکال و با دو قطر مختلف 13 و 15 ميليمتر و حد گسيختگی 183.7 و 260.7 کيلونيوتن توليد می شوند.
استرند با دو لایه روکش
استرند با دو لایه روکش، مطابق استاندارد ASTM416-06 در رده 270 با تنش تسليم 1675 مگاپاسکال و با دو قطر مختلف 13 و 15 ميليمتر و حد گسيختگي183.7 و 260.7 کيلونيوتن توليد مي شوند.
کابل پل های ترکه ای
استرند های مورد استفاده در پل هاي ترکه اي مطابق جدول زير در دو قطر 15.2 و 15.7 ميليمتر، با مقاومت 1860 مگاپاسکال و به صورت کابل هاي آماده ي نصب متشکل از 12 تا 127 رشته استرند توليد مي شوند.
مونوبار
مونوبار يا بولت تمام رزوه، به نام هاي PT بار و يا ديويداگ نيز شناخته مي شوند. آج اين المان ها به صورت رزوه بوده و بدين ترتيب مي توان مهره هاي مربوطه را از يک سر، وارد و سر ديگر آن خارج کرد.